Om Du blir störd av Din granne

Alla har rätt till lugn och ro i sin bostad. Men att bo i ett flerfamiljshus kräver även tolerans för andras sätt att leva. Tyvärr kan man inte räkna med att det är helt störningsfritt i ett hus där många människor ska äta, sova, leva och bo. Småbarn låter, vattenledningar brusar, TV-apparater kan höras, cigarettrök luktar. Vissa störningsmoment får man helt enkelt lära sig att leva med, de ingår i boendeformen.

Oftast vet inte den som stör att man irriterar någon och det kan oftast räcka med att man pratar med varandra. Om du har provat det och störningen ändå fortsätter kan du ta hjälp av oss.

Under kontorstid är du välkommen att ringa till kundtjänst. Behöver du hjälp kvällar nätter eller helger kontaktar du Störningsjouren.
 
Kom ihåg att visa hänsyn till dina grannar. Hus vill sova mellan kl 22.00 och 06.00. Och framförallt prata med grannarna!

Så här säger lagen
Enligt hyreslagen ska man som hyresgäst se till att grannarna inte utsätts för störningar samt "bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten". Kort sagt visa hänsyn.

En vanlig myt är att man har rätt att ha fest en gång per månad och att man då får störa hur mycket man vill.

I själva verket har du rätt att ha fest så ofta du vill, men du har INTE rätt att störa dina grannar. Varje sig på dagen eller natten.